top of page
  • Avukat Baran DELİL

UYAP Vatandaş Sistemi Üzerinden Dava Dosyası Sorgulama ve İnceleme 2024

Delil Hukuk Bürosu

uyap vatandaş portalına giriş ve dosya inceleme
 

Makale İçeriği:

 

UYAP Vatandaş Portal Nedir?


UYAP(Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi), Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından geliştirilmiş bir yargı ağı platformudur. Bu sistem, yargı alanındaki işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini sağlar. UYAP Vatandaş Portal, vatandaşların taraf oldukları dava ve icra dosyalarını sorgulamalarını, takip etmelerini ve yeni dava ile icra takibi açılışının elektronik ortamda sağlanmasını mümkün kılar.



UYAP Vatandaş Portalına Giriş ve Dosya Sorgulama


Sorgulama yapabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, T.C. kimlik numarasına ve e-Devlet şifresine sahip olmak gerekmektedir. UYAP Vatandaş Portalına giriş, e-Devlet Kapısı üzerinden veya UYAP mobil uygulaması üzerinden yapılabilmektedir. Aşağıda UYAP Vatandaş Portalına bilgisayar üzerinden giriş yapılarak dosya sorgulaması için yapılması gereken işlemleri adım adım ve görsellerle birlikte açıklayacağız. Bunlara ek olarak mobil cihazlarınızdaki tarayıcı uygulamanızdan da(Örneğin Chrome veya Safari gibi) benzer adımları izleyerek UYAP Vatandaş Portalına giriş yapabilirsiniz.


a) UYAP Vatandaş Portal Adresini Bulma


UYAP Vatandaş Portalına giriş için öncelikle UYAP vatandaş portalına giriş linkine ihtiyacınız olacak. Bunun için şu linke tıklayabilirsiniz: UYAP Vatandaş Portalı


UYAP Vatandaş Portalına giriş için aşağıdaki görselde yer alan şekilde Google veya başkaca bir arama motoru üzerinden arama da yapabilirsiniz.


b) E-Devlet Kapısı


UYAP Vatandaş Portal linkine tıkladıktan sonra, "E-Devlet Aracılığıyla Giriş" butonuna tıklayınız. Bu buton, sizi kimlik doğrulaması ile giriş yapabilmeniz için E-Devlet Kapısına yönlendirecek.


c) E-Devlet Bilgileri ile Sisteme Giriş


Açılan "E-Devlet Kapısı" ekranından E-Devlet bilgilerinizle sisteme giriş yapıp kimliğinizi doğrulamanız akabinde otomatik olarak UYAP Vatandaş Portalına giriş yapıp yönlendirileceksiniz.


d) Sorgulama İşlemleri Butonu


E-Devlet bilgileriniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra karşınızda açılacak olan UYAP Vatandaş Portalı ekranının sağında yer alan menüde bulunan "Sorgulama İşlemleri" butonuna tıklayınız.


e) Dosya Sorgulama Butonu


Sorgulama işlemleri butonuna tıkladıktan sonra, bu butonun altında bir alt menü açılacak. Açılacak olan bu alt menü içerisinde yer alan "Dosya Sorgulama" butonuna tıklayınız.


f) Açılan Ekranda Sorgulama İşleminizi Gerçekleştiriniz


Dosya sorgulama butonuna tıklamanız akabinde kısa bir süre içerisinde aşağıdaki görselde yer alan sorgu ekranı tarafınıza görünecektir. Bu ekranda yargı türü ve mahkeme butonlarına tıklayıp gerekli bilgileri girerek "Dosya Sorgula" butonuna tıklayınız, sorgulama ekranının altında seçtiğiniz yargı türü ve mahkeme nezdinde bulunan dosyalarınız görünecektir.



Sorgulama Sonuçları ve Dosya Bilgileri


Sorgulama sonucunda, dava veya icra dosyalarının durumu, dosya içeriğinde bulunan evraklar, taraflar, dosya konusu, duruşma tarihleri, verilen kararlar gibi bilgiler görüntülenebilir. UYAP Vatandaş Portalı üzerinden dava dosyaları detaylı olarak incelenebilir. Bu inceleme, dava dilekçesi, cevap dilekçesi, iddianame, tanık beyanları gibi evrakların hepsini kapsar. Ancak Cumhuriyet savcılığı nezdinde yürütülmekte olan ceza soruşturma dosyaları, iddianame düzenlenip de kovuşturma evresine geçilinceye dek UYAP Vatandaş Portal sistemi üzerinden görüntülenemez. Bunun için siz veya avukatınız tarafından savcılığa gidilmeli ve dosyanın fiziken incelenmesi gerekir.



Ek Bilgiler ve İşlemler


UYAP Vatandaş Portalı üzerinden duruşma sorgulama, Anayasa Mahkemesi sorgulama gibi ek işlemler de yapılabilmektedir. Ayrıca, UYAP SMS Bilgi Sistemi’ne üyelik ve adres, iletişim bilgilerinin güncellenmesi gibi işlemler de mümkündür. UYAP vatandaş dava dosyası sorgulama işlemi, vatandaşların adli süreçlerdeki durumlarını takip etmeleri için büyük kolaylık sağlamaktadır.


Ek olarak UYAP Vatandaş Portalı'nda, kişisel bilgiler, hukuk dava açılış, idari dava açılış, dosya işlemleri gibi çeşitli menü seçenekleri bulunmaktadır. Kullanıcılar bu seçenekler arasında gezinerek ihtiyaç duydukları bilgilere ulaşabilirler.


Avukatlar İçin Farklı İşlemler: UYAP dava sorgulama işlemi vatandaşlar ve avukatlar için farklılık gösterir. Avukatlar, daha detaylı bilgilere erişebilir ve belirli işlemleri gerçekleştirebilir.

UYAP Sisteminin Genel Gelişimi ve Yapısı: UYAP sistemi, Adalet Bakanlığı tarafından geliştirilmiştir ve yargı süreçlerini dijitalleştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Sistem, zamanla gelişmiş ve hem adli hem de idari yargı alanında kullanılmıştır.



 
ankara avukat

bottom of page